Bekijk tijden en info van Parels van de Peel in onze Agenda

111111111

Portfolio video

Portfolio Video

Dit is een impressie van de video’s van Han Meeuwsen.

 

Ijsvogel

De ijsvogel spreekt voor velen tot hun verbeelding. Deze sierlijke vogel met prachtige kleuren is een geweldig mooi filmobject.

 

Kraanvogels Zweden, (Cranes Sweden)

In het voorjaar van 2015 bezochten wij de grootste concentratie kraanvogels van Europa in Zuid Zweden. Al enkele decennia lang worden hier (Homborgasjon) de kraanvogels voor een korte periode bijgevoerd. Rondom half april ontmoeten de kraanvogels hier elkaar. Hier wordt gedanst en soms al gepaard. Na een kort verblijf vertrekken de meeste kraanvogels naar de meer noordelijk gelegen broedgebieden.

 

Kerkuil (barn owl)

In een geruisloze vlucht jagen de kerkuilen op muizen. Een jaar lang volgden we deze nachtelijke jagers in hun natuurlijke omgeving.

 

Schotland, The Isle of Arran

In september 2015 bezocht ik samen met mijn vrouw Mieke het Schotse eiland Arran. De schotten noemen het ook wel “klein Schotland”, dit omdat alles wat Schotland te bieden heeft op dit eiland gevonden kan worden. Ons doel was het filmen van de visotters. Hier hadden we vier dagen voor uitgetrokken. Op de derde dag slaagden we er in om de visotter te filmen. Visotters leven op de kleine rivieren die uitmonden in de zee. Meestal rond half-tij trekken de visotters de zee op om daar te jagen op schelpdieren en vissen. De natuurlijke strekdammen die je aantreft op het zuidelijk deel van het eiland zijn een favoriet jaaggebied voor deze behendigde jagers.

 

Europese Bruine Beer

De Europese Bruine beer komt in Europa op diverse plaatsen voor. Deze beren zijn gefilmd op de Fins-Rusische grens. In dit niemandsland komen relatief grote aantallen bruine beren voor. Vanaf eind maart tot medio oktober zijn de bruine beren actief. In de winterperiode gaan de beren in winterslaap. Tijdens de winterslaap worden de jongen geboren. De jongen worden enkel door de moederbeer groot gebracht. In de film is goed te zien dat de moederbeer erg waakzaam is. Een dominant mannetje is er op uit om met een vrouwtje te paren. Zolang de vrouwtjes jongen verzorgen zijn zij niet paringsbereid. Het dominante mannetje zal daarom proberen de jongen te doden om zodoende met het vrouwtje te kunnen paren en zijn genen veilig te stellen.

 

De Megarhysa Vagatoria (sluipwesp)

De Megarhysa Vagatoria is een sluipwesp die sinds 2010 in Nederland wordt waargenomen. De sluipwesp heeft een lengte van ca. 4 centimeter met een legboor van ca. 7 centimeter en is daarmee de grootste in Nederland voorkomende sluipwesp. Deze sluipwesp parasiteert op de houtwesp (Thremax). De sluipwesp boort met zijn lange legboor naar de larve van de houtwesp die wel tot ca. 4 a 5 cm diep in een boomstam kan zitten. De sluipwesp kan de larve opsporen door het ruiken van een schimmel die de houtwesp bij zich draagt.

 

De Strabrechtse Heide