Bekijk tijden en info van Parels van de Peel in onze Agenda

111111111

Strabrechte Heide

De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide

Een film en een boek; een bijzonder document over een uniek gebied;

Jap Smits (boswachter Staatsbosbeheer) en Han Meeuwsen (Natuurfilmer) hebben elkaar in 2012 leren kennen. Ze zijn samen opgetrokken om de verborgen wereld van deze heide vast te leggen; dit gebied ligt in Zuidoost Brabant, tussen Geldrop, Heeze en Someren. Han heeft de filmbeelden gemaakt, veelal op aangeven van Jap Smits. Voor Han is een wereld open gegaan. Door de kennis van Jap is hij in staat geweest om het insectenleven vast te leggen. Jap zijn doel was om de bezoekers van de heide bekend te laten worden met het rijke insectenleven. Jap heeft zijn kennis nog extra vastgelegd in het gelijknamige boek dat in augustus 2018 is uitgekomen.

De passie van Han en Jap is vastgelegd, een heel bijzonder document. Een heel bijzonder levenswerk van 2 gepassioneerde mannen, Han Meeuwsen en Jap Smits.

De film; De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide
Ruim vijf jaar heeft Han Meeuwsen gewerkt aan de film; De Verborgen Wereld van de Strabrechtse heide. Het laatste jaar is Han bijgestaan door zijn zoon Chris. Samen hebben zij de natuurdocumentaire van dit bijzondere heidegebied afgerond. De verborgen wereld omvat met name die dingen en gebeurtenissen die voor een argeloze bezoeker onopgemerkt blijven. Zeg nu eerlijk, wie heeft er ooit gehoord van een mierenleeuw en een bijenwolf? Nee, dit zijn geen grote angstaanjagende zoogdieren, maar insecten die binnen de insectenwereld even angstaanjagend zijn als de leeuw en de wolf onder de zoogdieren. Maar ook het verborgen leven van de schuwe en nauwelijks waarneembare nachtzwaluw zal uitgebreid uitgelicht worden.

Ondersteund door de boswachter van Staatsbosbeheer, Jap Smits, werd de Strabrechtse heide wekelijks bezocht om alle seizoenen in beeld en geluid vast te leggen. Het gebruik van hoge resolutie highspeed videocamera’s, 4k cinema camera’s, night vision camera’s, drone’s en vele overige hulpmiddelen hebben ervoor gezorgd dat het gedrag van De Verborgen Wereld in detail is vastgelegd.

Om u een indruk te geven van de film ziet u hieronder de eerste trailer van de film “De Verborgen Wereld van de Strabrechtse Heide”. De film is in november 2016 live gegaan en heeft in veel regionale bioscopen in de omgeving van Eindhoven gedraaid. Meer dan 5000 bezoekers hebben de film gezien. Dit heeft vele mooie recencies opgeleverd.

Het boek; De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide
Als aanvulling op de film heeft boswachter Jap Smits een slimboek samengesteld over de Strabrechtse Heide. In dit boek wordt informatie gegeven over het heide beheer, de insectenwereld en andere wetenswaardigheden over de Strabrechtse Heide. Naast de informatieve teksten en mooie foto’s is het boek uitgerust met augmented reality fragmenten. Dit zijn korte filmpjes van de gelijknamige film.

Ook Jap is vele jaren bezig geweest met het verzamelen van het materiaal voor dit boek en het maken van de prachtige foto’s .

Een boek om trots op te zijn.

Over de auteur
Jap Smits is 63 jaar en boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer in de Brabantse Peel en Kempen. Hij is al veertig jaar werkzaam op de Strabrechtse Heide en heeft zich gespecialiseerd in de ecologie en het beheer van de heide. Als amateur-entomoloog deed hij veel onderzoek naar insecten en ontdekte zo een groot deel van de verborgen wereld van de Strabrechtse Heide. Hij nam in 2012 het initiatief om hierover een film te laten maken en een boek te schrijven. Daarbij riep hij de hulp in van natuurfotograaf en filmer Han Meeuwsen en vogelfotograaf Jos van de Kerkhof. Helaas overleed Han vrij snel na het realiseren van de film waardoor het boek niet samen kon worden afgemaakt. In het najaar van 2017 is de auteur weer aan het schrijven gegaan en nu is het boek klaar. Het boek ‘de verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’ bevat veel foto’s van de auteur aangevuld met foto’s van Han, Jos en enkele bevriende natuurfotografen. Het boek is tevens voorzien van 20 z.g. augmented reality filmpjes uit de film van Han en van zijn zoon Chris Meeuwsen. Ze worden zichtbaar met een scanner die je kunt downloaden van de AdOn app. uit app-, of I-store.  Dit boek is door de auteur opgedragen aan natuurliefhebber en natuurfilmer Han Meeuwsen. 

– Jap Smits boswachter ecologie Staatsbosbeheer Peel en Kempen

Het boek en de film over de verborgen wereld van de Strabrechtse Heide zijn te bestellen via de bestelpagina van Nature Moments Productions. Deze worden vanaf maandag 20 augustus verzonden.